Muayene Sırasında Kontrol Edilen Noktalar

 Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik hükümlerince araçlarda aşağıdaki aksam, sistem veya parçalaların zorunlu olarak kontrolü yapılır: 
 1. Fren sistemi
 2. Direksiyon ve Direksiyon Simidi
 3. Görüş Özellikleri
 4. Lambalar,Yansıtıcılar ve Elektrik Teçhizatı
5. Dingiller, tekerlekler, lastikler, süspansiyon
 6. Şasi ve şasi bağlantıları
7. Zorunlu Ekipmanlar
 8. Gürültü Kirliliği ve seviyesinin kontrolü
 9. Yolcu taşıyan araçlar için ilave kontroller 
 Araç tanıtım numaralarının, şasi ve motor numarası ile tescil plakasının, aracın Trafik ve Tescil Belgelerinde belirtilenler ile aynı olması gerekmektedir.
   
Araç Muayene Periyodları 

Hususi (binek) otomobiller ve her türlü römorkları: Hususi (binek) otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

 Resmi otomobiller ve her türlü römorkları: Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,

 Lastik tekerlekli traktörler (LTT) ve her türlü römorkları: Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,

İki veya üç tekerlekli araçlar ve her türlü römorkları: İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

 Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları: Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.)


 Üzerinde tadilat, montaj vb. değişiklik yapılan araçların ayrıca özel muayenesi zorunludur. Bu araçlar, Tadilat Sonrası Muayene için TÜVTURK İstasyonları’na gelirler.
 Tadilat Sonrası Muayene 
 Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek uygunsuzluk tespit edilenler, her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir.
 Zorunlu Muayene
   
Muayeneye Gelmeden Önce Yapılması Gerekenler

 Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz.

 Daha hızlı bir muayene için, ağır vasıta araç altlarının temiz olmasına dikkat ediniz.

 Ticari faaliyet nedeniyle sürekli yurt dışında bulunan araçların, yasal süresi içinde muayenesinin yapılamaması durumunda, bu durumun belgelendirilmesi halinde, yurda giriş tarihinden itibaren bir ay içinde muayenesini yaptıran araçlara 2918 sayılı kanunun 35. maddesinde yer alan % 5 fazla ücret tahsili uygulanmaz.
İstasyonlarımızda araç muayene ücreti nakit olarak kabul edildiğinden, yanınızda nakit para bulundurmayı unutmayınız.
 Muayene süresi geçilirken her ay için muayene ücreti %5 fazlasıyla tahsil edilir. 
 Tüm araç sahipleri, araç muayenesine gelmeden önce kanunla belirtilen birtakım belgeleri ve ekipmanları yanlarında getirmek zorundadır.
   
Zorunlu Belgeler Listesi 

 Tüm araçlar için;

• Ruhsat*: Trafik Tescil Belgesidir.

• Fenni Muayene İzin Belgesi*: Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. (Araç satışı ve devri için alınan “İlişik Kesme Belgesi” ile işlem yaptıramadığınızı belirtmek isteriz.)

• Trafik Sigortası*: Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi (İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahildir. Bu araçlar için Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi talep edilmez.)
 * Bu belgelerin eksikliğinin araç muayenesine başlamanız için engel teşkil ettiğini önemle hatırlatmak isteriz.

 LPG veya CNG takılı araçlar için:

• Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, “Gaz Sızdırmalık Raporu” yerine kullanılamaz.

 Tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak;

• Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları
  
Zorunlu Muayene Ekipmanları Listesi 
 Tüm araçlar için:

İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet. 
 Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet. 
 Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir. 
 Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır. 
 Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar:

 Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre. 
 Kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı) 
Otobüsler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı); pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici 
 Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası. 
Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf. 
 Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı) 
Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı) 
Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi. 
 Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük 
 Ekipmanların adetleri ve özellikleri araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir.
   
Muayeneye Engel Teşkil Edebilecek Durumlar 
 Araç muayenesinin yapılmasına engel teşkil edebilecek hususların tespit edilmesi halinde, aracın muayenesi yapılmaz.

 Engel teşkil eden durumlar şunlardır:

 Araç Muayenesi için Zorunlu Belgeler: Yasal zorunluluğu olan belgelerin muayene öncesi ibraz edilememesi durumunda aracın muayenesini yapılmaz.

 Yakıt Kaçağı veya Gaz Kaçağı: Muayeneye başlamadan önce, gözle görülür veya iştilebilir yakıt veya gaz kaçakların tespit edilmesi halinde aracın muayenesini yapılmaz.

 Yükseklik: Araç yüksekliğinin AİTM yönetmeliğine uygun olmaması halinde aracın muayene istasyonunun tavanına çarpma ihtimalinden dolayı, periyodik muayenesi yapılmaz ancak; araç tadilat sonrası muayene için proje ile gelmiş ve yüksekliği projeye veya AİTM yönetmeliğine göre uygun değilse muayene “AĞIR KUSURLU” olarak tamamlanır.

 Çalışmayan Araçlar: Herhangi bir şekilde çalışarak araç muayene park sahasına giren ve daha sonra muayeneye başlamadan önce herhangi bir nedenden dolayı çalışmayan araçların muayenesi yapılmaz.

 Dizel motorlu araçlarda “Egzoz Emisyon Muayenesi”: Dizel motorlu araçların egzoz emisyon muayenesi tam gaz olarak defalarca yapıldığı için, motor üzerinde ulaşılabilen haraketli parçaların gözle ve/veya elle kontrol edilmesi gerekir. Triger kayışı, alternatör kayışı, kayış gergi otomatiği, hava filtresi, motor yağı gibi belirli servis aralığında değişen parçalar kontrol edilerek, araç sahibinden en son bakım ve değiştirilen parçalar hakkında bilgi alınır. İlgili parçalar görünüm itibariyle egzoz emisyon muayenesi için tehlike arzediyorsa, aracın egzoz muayenesini yapılmaz. Müşterimizin gerekli servis bakımlarını yaptırması gereklidir.
 

Muayene sırasında yapılacaklar


Araç Muayene Değerlendirmesi  

Periyodik Araç Muayenesi ile ilgili Yönetmelikler
 TÜVTURK de araç muayenesi yapılırken aşağıdaki yönetmelik ve uygulamalara göre hareket edilmektedir. Bu kriterleri biz belirlemiyoruz, Ulaştırma bakanlığın aşağıdaki uygulamalara göre belirlediği kriterleri denetleyip tespit ediyoruz.

•Araç Muayene İstasyonları Yönetmeliği (Ulaştırma Bakanlığı)

•2918 Sayılı Trafik Kanunu (Emniyet Genel Müdürlüğü)

 Karayolları Trafik Yönetmeliği (Emniyet Genel Müdürlüğü)

 Tip Onay Yönetmelikleri (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı)

AİTM Hakkında Yönetmelik (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı)

•96/96/EC Araç muayene istasyonlarının açılması ve işletilmesine yönelik direktif (Avrupa Birliği)

 Bu Yönetmelik ev kanunların hepsi taşıt ve trafik güvenliğine yönelik uygulamaları içermekte olup, sadece Avrupa’da değil, insan hayatına değer verilen tüm gelişmiş ülkelerde farklı versiyonlarla uygulanmaktadır.
  
 
Yola Elverişlilik Muayenesi
 Genel muayeneye ek olarak, Avrupa Birliği ülkelerine yük taşımacılığı yapan TIR (kamyon, çekici ve römork) gibi araçlara uygulanır. 

 Yola elverişlilik muayenesini ağır vasıta kanalına sahip TÜVTURK Tesisleri’nde yaptırabilirsiniz.

 Yola elverişlilik muayenesi sonucunda Yola Elverişlilik Belgesi almaya hak kazanırsınız.

 Yola elverişlilik muayenesi Araç Muayene İstasyonu açılmasından sonra gerekli prosedürlerin tamamlanmasını takiben verilmeye başlanacaktır. Bu nedenle bu hizmetler yeni faaliyete geçen istasyonlarda ilk günlerde verilemeyecektir

 Yola elverişlilik muayenesi için aracınızın ruhsatını yanınızda getirmeniz yeterlidir.
 Avrupa Birliği ülkelerine yük taşımacılığı yapan TIR (kamyon, çekici ve römork) gibi araçlara uygulanır 
Özel Muayene    
 Özel Muayene, Tadilat Sonrası Muayene ve Zorunlu Muayene’yi içerir.  
Egzoz Emisyon Muayenesi
 Egzoz emisyon ölçümleri, Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Gazı Emisyonlarının Kontrolüne Dair Yönetmelik esasları doğrultusunda yapılır.

 Egsoz emisyon testi hizmeti, Araç Muayene İstasyonu açılmasından sonra gerekli prosedürlerin tamamlanmasını takiben verilmeye başlanacaktır. Bu nedenle bu hizmetler yeni faaliyete geçen istasyonlarda ilk günlerde verilemeyecektir.
   
Gerekli Belgeler
 Muayenesi yapılacak araca ait;

 TESCİL ve TRAFİK Belgesinin aslı 
Egzoz Emisyon Ruhsatı
ilk kez egzoz emisyon muayenesi yaptıracak olan araçlardan talep edilmez. 

 Egzoz emisyon muayenesi için geçerli muayene tarihi 
 “Egzoz Emisyon Ruhsatı” üzerinde belirtilmiştir. “Egzoz Emisyon Ruhsatı” olmayan araçların geçerli muayene tarihleri Tescil ve Trafik Belgelerinde yer alan bilgiler yardımı ile belirlenir. 

 Geçerli egzoz emisyon muayene tarihi aşılmış veya belgeleyemiyorsa, egzoz emisyon ölçüm bedeli yasal gecikme faizi ile birlikte yetkili kuruluşa ödendikten sonra, egzoz emisyon ölçümü yaptırılabilir. 

 Muayene raporu sonucunda “Kusurlu” olduğu belirlenen araçlar için muayene tekrarı bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırılabilir. Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.

 Muayene Periyodları

Hususi otomobiller
İlk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir.

 Resmi otomobiller 
İlk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir.

 Diğer motorlu taşıtlar
İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir.

 Tarım ve orman traktörleri, motosikletler ve mopedler egzoz emisyon muayenesine tabi değildirler.

• Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiş DİZEL motorlu araçlardan egzoz emisyon ölçümü istenmez. 

• Trafikte seyreden tüm motorlu araçlar, 10 yaşından sonra her yıl egzoz emisyon muayenesi yaptırmak zorundadır.

• Aracın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde, egzoz emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur. Takip eden emisyon ölçümleri ise, aracın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanır.
 
Tespit
 Aracınızla ilgili olarak devir, nakil ve ruhsat yenileme işlemleri için TÜVTURK istasyonlarına tespit amacı ile geldiğinizde ilinizdeki şoförler odasından alınan Ek-1 belgesi ve araç ile TÜVTURK istasyonlarına gelmeniz yeterlidir.

İzmit Küçük Sanayi Sitesi, 7. Cd. No:34, 41040 İzmit/Kocaeli 
0262 335 07 97